Ik ontving een brief van de school waar mijn zoon is gestart met zijn opleiding. Hier schrok ik echt van:
“Uw zoon wort binnenkort uitgenodigd voor een intakegesprek en dan zit er ook iemand van XYZ bij. Soms heeft de meneer van XYZ tips waar ze kunnen solliciteren. Het is dus wel verstandig dat uw zoon zich ook aanmeld bij XYZ.”
Hoeveel kan er mis gaan in zo’n korte tekst? Hoe bestaat het, dat een onderwijsinstituut dit soort slechte, onduidelijke brieven naar de ouders van nieuwe leerlingen stuurt? Welk gevoel roept deze tekst op bij de lezer? Heeft de schrijver bewust een houdingsdoel (STAP 1B) gekozen?
- twee spelfouten: wort en aanmeld
- passieve constructie: uw zoon wordt uitgenodigd (door wie?)
- dan is een onduidelijk verwijswoord
- ‘ook iemand van XYZ’ is behoorlijk vaag en wie dan nog meer?
- de tweede zin ‘Soms heeft de meneer…’ is echt om te huilen
- ‘ze’ is een onjuist en onduidelijk verwijswoord
- zich ook aanmeldt bij XYZ waar of wie dan nog meer?
“De opleidingsmanager nodigt uw zoon binnenkort uit voor een intakegesprek. Tijdens dat gesprek beoordelen de coördinator van het eerste jaar en de werkveldbegeleider van de branchevereniging XYZ zijn motivatie voor de opleiding. XYZ biedt stagemogelijkheden voor de leerlingen van onze opleiding. Wij adviseren uw zoon dat hij zich al vóór het intakegesprek inschrijft als stagiair op de website van XYZ (www.xyz.nl/stages).”
Tekststrategie: nadenken vóór je schrijft
De schrijver van de brief had onduidelijkheid en ergernis kunnen voorkomen door na te denken over de tekst. Wat zou jouw keuze zijn bij STAP 1B, houdingsdoel? Met andere woorden, welk gevoel streef je na bij ouders die hun kind hebben ingeschreven bij een opleiding?
Tekststrategie, gestructureerd nadenken volgens de methode Drie Denkstappen had een profielschets opgeleverd van de ideale lezer (STAP 2A) en een bewust gekozen houdingsdoel (STAP 1B) en daarmee logische lezersvragen (STAP 3A) opgeleverd.
Hoe dat werkt en wat dat waard is, laat ik je graag zien en ervaren tijdens een Training Drie Denkstappen. De praktische aanpak voor meer effect van je teksten staat ook uitvoerig beschreven in het boek ‘Drie denkstappen naar sterke teksten’ (bekijk de inhoudsopgave).
Trainingen Drie Denkstappen
Heb jij vergelijkbare voorbeelden?
Heb jij een idee hoe dit kan gebeuren? Heb jij vergelijkbare ervaringen en tekstvoorbeelden uit je eigen (professionele) omgeving? Plaats ze hieronder, voorzien van jouw commentaar of vragen.